Sana yrittäjä kuvaa, paitsi liiketoimintaa pyörittävää henkilöä, myös jotakuta, joka yrittää jotain kerta toisensa jälkeen. Viimeksi mainittu merkitys kuvaa hyvin myös ensin mainittua. Sitähän se liiketoiminnan pyörittäminen on – jatkuvaa yrittämistä.
Joku yrittäjä palaa tietylle asialle tai toiminnalle, haluaa tuoda koko maailman tietoisuuteen tietyn tuote- tai palveluidean (uusi keksinto, elämää helpottava tuote, selkeä hyvinvointi- tai koulutuspalvelu), tai lisätä tunnettavuutta ja osaamista laajemmin omalla alallaan (musiikkiterapiasta apua erilaisiin elämän haasteisiin, toteutamme remontin kuin remontin, monipuolinen myyntipalvelu ja tukitoiminnot erilaisten yritysten tarpeisiin jne.). Toiset yrittäjät taas näkevät yrittämisen mahdollisuuksia missä ikinä kulkevatkaan, eivätkä osaa rajoittaa yrittämisen ajatusta tiettyihin raameihin. Taidan itse kuulua jälkimmäiseen.
Oma yrittäjän polkuni alkoi vasta 42-vuotiaana. Olin jo vuosia ajatellut haluavani yrittäjäksi, mutta jokapaikanhöylänä, tai generalistityyppisenä työntekijänä, kuten minunlaisiani työelämässä nykyään usein kutsutaan, en osannut päättää mitä oikeastaan halusin yrittää. Onneksi kuitenkin tuli eteen se elämäntilanne ja hetki, että en enää nähnyt muita vaihtoehtoja kuin yrittäjäksi ryhtymisen. Valitsin päätoimialakseni myynnin – asiakkaan etu edellä tehty tasokas myyntityö oli ollut sydämenasiani jo pitkään.
Nykyään yrittämisen trendinä on erikoistuminen. Starttirahan saaminenkin voi olla vaikeaa, jos haluat tarjota jonkun asiantuntijan mielestä liian laajaa palveluvalikoimaa (omakohtainen kokemus). Onneksi yrittäjänä ei kuitenkaan ole pakko alistua rajoittamaan itseään liiaksi, vaikka toki ideoita pursuavana ihmisenä minun on pitänyt oppia itseäni ja erilaisia aloituksia hieman suodattamaan. Muutto Pohjois-Suomeen on vielä helpottanut tätä erikoistumispakon tuskaa. Täällä Lapissa on ihan normaalia, että ihminen tekee monenlaisia töitä. Ala voi vaihtua monta kertaa elämän aikana, tai vaikka monta kertaa vuodessa sesonkien mukaan. Koulutettu ihminen voi tehdä sekä teoreettisempaa että käytännöllisempää työtä. Olen ilokseni saanut yritysten välisen myynnin lisäksi yrittäjänä vastata sekä kesäkahvilan että rinnekahvilatoiminnan pyörittämisestä, ja kuukausi sitten alkoi toiminta sosiaalipuolella: päivittäisen lasten iltapäivätoiminnan pyörittäminen. Vaikka näitäkin toimintoja tehdään sydämellä, myyntityö on ja pysyy yrityksen päätoimialana. Jatkossa HallWay sateenvarjon alta saattaa löytyä useampikin eri alan yhtiö.
No man is an island – sanovat enklanniksi. Yrittäjäkään ei ole, eikä voi olla yksin, muista riippumaton. HallWay Oy:tä pyöritetään Hallin perheen voimin. Ideoita pallotellaan ja nimiä sekä palveluita suunnitellaan yhdessä. Joskus ollaan yhdessä kädet savessa. Mitä muuta yrittäjä tarvitsee? Ihania asiakkaita, motivoituneita työntekijöitä, miellyttäviä yhteistyökumppaneita. Olen onnekas. Näitä kaikkia minulla ja yritykselläni on. Kiitos kun olet!
Hyvää yrittäjän päivää 5.9.2023 kaikille yrittäjille, yrittäjinä toimineille ja yrittäjiksi aikoville!
<3 Maija