Suomesta kotoisin oleva Tiia oli amerikkalaisen miehensä Nickon kanssa päättänyt muuttaa Suomeen, kun perheen lapset tulisivat esikouluikään. Muutto tapahtui vuonna 2017. Caprin perhe päätyi Eurajoen Rikantilaan, Tiian suvun omistuksessa alusta asti olleeseen vuonna 1896 rakennettuun taloon. Muuttoa seuraavana vuonna rakennettiin osittain vanhan kivinavetan perustuksille paahtimorakennus, ja sitä seuraavana vuonna alkoi varsinainen kahvin paahtamistoiminta. Terveydenhuollon parissa Yhdysvalloissa työskennelleestä pariskunnasta oli tullut kahvipaahtimoyrittäjiä.
Kuva: Capri Coffee
Nick oli opiskellut kahvialaa ja työskennellyt sen parissa toisen työn ohella jo USA:ssa. Sieltä tilattiin myös Caprien kahvinpaahdin. Kahvipavut taas tulevat kolmelta eri mantereelta – Afrikasta, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta. Esimerkkejä tuottajamaista ovat Nicaragua, Uganda, Indonesia, Etiopia, Peru, Guatemala ja Mexico. Kahvia tilataan keskimäärin viisi kertaa vuodessa, iso lavallinen kerrallaan. Caprit ovat laatutietoisia ja pyrkivät toiminnassaan eettiseen ja ekologiseen toimintatapaan. Kahvista maksetaan reilu korvaus viljelijälle, pavut ostetaan mahdollisimman pienellä määrällä välikäsiä ja tuodaan maahan mahdollisimman suorilla kuljetuksilla. Valmiit kahvituotteet pakataan 100% kierrätysmateriaalista valmistettuihin paperipakkauksiin, joita voidaan myös uudelleenkäyttää. Halutessaan asiakas voi ostaa pavut tai jauhetun kahvin suoraan omaan astiaan. Lähes kaikki sivutuote ja jäte pystytään uudelleenkäyttämään ja/tai kierrättämään.
Luonnonläheinen elämä on Tiian ja Nickon sydäntä lähellä. Heillä oli hevosia, koira, kissoja, kanoja ja vuohia jo Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä perheellä on shetlanninponi, kanoja, kolme kissaa sekä koira. He toimivat myös kahviliiketoiminnassaan lähitoimittaja-ajatuksella, eli Capri Coffeen asiakkaat – sekä yksityiset että kahvilat ja jälleenmyyjät – löytyvät pääasiassa lähialueilta Länsi-Suomesta. Verkkokaupan kautta tuotteita voi tilata myös muualle Suomeen. Helsingissä Capri Coffeen kahvia myy Muji. Paahtimotoiminta halutaan pitää maltillisen kokoisena, jotta Nick ja Tiia voivat keskittyä niihin paahtimon käytännön asioiden hoitamiseen, joista pitävät. Nick huolehtii hankinnoista ja paahtamisesta, Tiia hoitaa verkkokauppaa, asiakastilauksia ja kahvin pakkaamisen. Tiia toteaa selkeän roolituksen olevan tärkeää kun yhdessä työskennellään koko ajan.
Kahvia saa Caprien paahtimosta eri paahtoasteilla sekä papuina että jauhettuna. Kahvin lisäksi myynnissä on kahvidragee -makeisia ja hieman erikoisempi tuote cascara, joka on kuivattua kahvipavun kuorta. Cascaraa voi hauduttaa teen tyyppisesti haudukkeena, tai siitä voi valmistaa esim. cascaraglögiä (reseptin löydät Capri Coffeen nettisivuilta).
Vaikka itse en juo ollenkaan kahvia, lähti matkaani Caprien paahtimolta 3 kg tummapaahtoista (4/5) Uganda kahvia suodatinjauhettuna. Tällä kertaa pienpaahtimokahvi matkaa Länsi-Suomea huomattavasti kauemmas… Aavasaksan laskettelukeskuksen rinnekahvilaan. Mielenkiinnolla odotan, miten Capri Coffee maistuu Ylitorniolaisille.